There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Lesarspørsmål

Lesarspørsmål

Lesarspørsmål - logo

Spørsmål: Kan man starte en setning eller et avsnitt med et tall eller en dato?

Svar: I boka Skriveregler av Finn-Erik Vinje (Aschehoug, 2009) står det: «I løpende tekst bør en periode ikke begynne med sifre, siden disse ikke har noen store (versale) varianter som kan markere periodegrensen. Enten kan man skrive tallet med bokstaver, eller også kan man forandre ordfølgen. I matematiske tekster, rutetabeller, prislister og andre tekster der selve tallene er det vesentligste, skrives tall med sifre.»

Det er altså ikke noe forbud mot å starte en periode med sifre, men man kan jo finne andre løsninger – så unngår man hele problemet.

***

Spørsmål: Er det gale å bruke utrykket både – og om fleire enn to ting? Kan ein si «Eg brukar både strømper, sokkar og sko når eg går ut», eller er det best å sløyfe både i dette eksemplet?

Svar: Nei, det er ikkje gale å bruke både – og om fleire enn to ting. Det er greitt å bruke både her, men det kjem litt an på kva du vil uttrykkje. Når du brukar både, understrekar du kvart av ledda meir enn viss du sløyfar det.

***

Spørsmål: Jeg arbeider med en kokebok, og i den anledning har det dukket opp en del ord som jeg er usikker på hvordan man skal skrive. Problemene mine gjelder om det heter maldonsalt eller Maldonsalt, jarlsbergost eller Jarlsbergost, panchetta eller pancetta, madeira eller Madeira (korrekturleseren har godkjent whiskey med liten w og Cognac med stor c), ruccola-, rucola- eller rucollasalat, bresert eller bressert. Og kan jeg bruke utbeinet (eller utbenet) – selv om det ikke står i Bokmålsordboka?

Svar: Vi anbefaler deg å skrive maldonsalt og jarlsbergost med små forbokstaver. Når det gjelder madeira, rucolasalat, whisky og konjakk, er det disse formene som er normerte. Pancetta er et italiensk ord, og vi anbefaler denne skrivemåten, som altså brukes i originalspråket. Det er riktig å skrive både utbenet og utbeinet. Verbet bresere skrives med én s på norsk, og partisippformen er derfor bresert.

***

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:22.09.2010 | Oppdatert:04.06.2015